Waarom je juist nu moet inzetten op jouw team!

We mogen weer, en het gaat bijna vanzelf. Iedereen is blij elkaar weer live te zien. We kruipen weer samen in het kantoor. Blij in de file naar de collega’s. De koffieautomaat knort tevreden. De targets voor staan in het jaarplan, de begroting is rond, we gaan aan het werk.

We drinken een glas, we doen een plas en alles is weer zoals het was. Zo makkelijk kom je er helaas niet vanaf manager. Tenminste niet als je jezelf als leider wilt positioneren.

Er is aandacht nodig! Veel aandacht. Aandacht voor verbinding, voor vertrouwen. Aandacht voor elkaar. Sommige collega’s kennen elkaar nog niet eens live, ze zijn nog nooit op kantoor geweest. Ze verstaan de taal en de mores nog niet. Anderen zijn hét een beetje kwijt geraakt in het ieder-voor-zich-coronatijdperk en weer anderen hunkeren net even te enthousiast naar de nieuwe verbinding.

Aan de slag met je team, met elkaar
(foto: Peter van der Plas)
Mensen hebben vanuit de evolutie een grote behoefte aan verbinding en relatie, zelfs die mensen waarvan je het niet verwacht.

Je hebt je team nodig om te leren, om je veilig te voelen, om te groeien en om feedback te krijgen. De kracht van het team wordt bepaald door de zwakste schakel. En de kracht van het team wordt bepaald door de manier waarop je met die zwakste schakel omgaat. De diversiteit van het team, de gedeelde waarden, de opdracht en de omgeving bepalen het succes in de komende tijd. En vertrouwen op elkaar is de solide basis.

Focus op kwaliteiten, focus op vertrouwen
Wanneer je na corona weer samenkomt, is er sprake van een nieuwe realiteit, nieuwe verhoudingen en mensen zijn veranderd. Gegroeid, gekrompen, opgestaan, verstijfd etc. Spreek je nog dezelfde taal? Dit is het moment om het gesprek te voeren. Waar sta jij? Waar sta ik, waar staan wij? Het liefst op de topsport-manier waarbij je focust op kwaliteiten en die ook in het teamverband gaat inzetten.

In gesprek, in verbinding: neem de tijd en win de tijd
Er zijn vele voorwaarden voor een succesvolle herstart na Corona. Je moet er wel energie en tijd in investeren. Het begint naar mijn overtuiging  met een duidelijke richting. Daarnaast ruimte, oprechte interesse en verdieping en vervolgens keihard commitment aan elkaar. Ons brein zit vol aannames en excuses, vol kansen en bedreigingen, vol zekerheden en onzekerheden. Wanneer je jezelf en elkaar leert verstaan en emoties kunt duiden zonder te oordelen, maak je de stap vooruit.

Ik wens je veel tijd en succes met elkaar.
Werken aan vertrouwen en verbinding:

Eugene Hansen
www.brainconcept.nl. 06 – 53 999 170