Een pandemie is gaande. Maar er is een vaccin.
We hebben het allemaal! Het is zeer besmettelijk en destructief. Wij mensen hebben een bijzonder brein dat, door leren en oefenen, waarneembaar van samenstelling verandert. Dat noemen we neuroplasticiteit. Wanneer wij een gedrag, bepaald handelen, of een levenshouding oefenen, worden we daar gaandeweg steeds beter in. En dit kan tot op hoge leeftijd.

Geweldig zou je zeggen…
Maar niets is minder waar. Juist hier schuilt een enorm gevaar. Al eeuwen. En je ziet het overal. Het brein is gevoelig voor angst als prikkel en houdt enorm van veiligheid en “erbij horen”. Het spelt ons allerlei verhalen op onze “eigen” mouw om dat vooral zo te houden.

Vandaag heb ik het negativiteitsvirus ontmaskerd. Het voedt zich via ons brein aan angst, onzekerheid. Sommige mensen of instanties zijn er zo door gegrepen dat ze erin slagen anderen te besmetten en in te spelen op hun emoties.

Mensen lijken zich steeds beter te oefenen in de “donkere kant” van klagen, impulsreacties, lelijk doen en blokkades. In allerlei media-uitingen kom ik het tegen. Van vrije media, oude media, nieuwe media, sociale media tot de dubieuze media. Het virus weet zich fantastisch te camoufleren, maar het is overal en op alle niveaus, van directeur tot hooligan. En dit wereldwijde gevaar van ons (collectieve) brein neemt enorme vormen aan. We lopen allemaal in de val! Ik heb het ook, soms wordt ik erdoor gepakt. Het is ook in jou.

Neuroplasticiteit is de routekaart van het virus
Zie maar eens om je heen. Over iedereen is iets te zeggen, over alles hebben we een mening, niemand doet het goed of goed genoeg in werk, relatie, maatschappij en wereld. Er is altijd wel iets. Zelfs ons prachtige, veilige, mooie en zelfs steeds warmere Nederland weten we als negatief, onveilig, corrupt, bedorven, koud, duivels, of anderszins negatief te bestempelen. Dit terwijl (als je objectief kijkt) Nederland toch een bijna hemels en veilig plekje is op deze wereld. Wanneer je nu denkt “wat een onzin, Nederland is verschrikkelijk, dan zit het virus echt al heel diep.

Afstand en steeds minder contact door thuiswerken en coronacontactverboden bedreigen onze verbindingen en relaties. Vreemde mensen die niet op ons lijken veroordelen we op voorhand.

Ver terug kijken naar “vreselijke tijden” of juist ver vooruit is ook zo’n truc van het brein en sommige collectieve bewegingen om alles te houden zoals het is. Door ons “oefenen” in de klaagzang en angst worden nu steeds minder positieve hormonen geactiveerd. En die hebben we nou juist hard nodig om het akelige virus te bestrijden.

Vaccin
Het Vaccin is goedkoop en hoeft niet apart te worden toegediend. Je hebt het al. Noem het “de positieve insteek”. Het mooie, het goede, het liefdevolle. Word je bewust van het vaccin en geef het door waar je maar kan. Oefen je in het zien van de pracht en kracht in andere mensen en in de wereld en we dringen samen dat virus terug. Vraag je eens wat vaker af: wat zie jij voor moois om je heen, waar en in wie kun je wel vertrouwen in hebben, waar kun je wel van genieten en wie vind je wel oké?

Neem jezelf en anderen niets kwalijk, neem de tijd en zie de kans. Pak de handschoen op. Wil je zelf of met je team het virus bestrijden, het brein onder de duim krijgen en de wereld een beetje mooier maken door positiviteit als kracht in te zetten neem snel contact op met “Brainconcept”.

Eugene Hansen
www.brainconcept.nl. 06 – 53 999 170