Werk-privé balans, ik begin er niet aan!

Van balans naar verbinding werk en privé.

"Eeeeeeten... Ja schat, ik kom zo, nog even deze blog voor "Brainconcept" afmaken".

We werken weer volop thuis. Werk en privé komen fysiek samen. Het is de verwachting dat we dat ook in de toekomst blijven doen. De vergadering aan de keukentafel, de hond, kinderen in beeld en nog even doorwerken tot de klus is geklaard. Moeten we op zoek naar balans of is het een kwestie van regie?

We werken thuis harder en meer

We zijn geneigd om, onder druk van ons schuldgevoel, niet-productieve uren thuis te compenseren. Tijdens de werkuren thuis doen we huishoudelijke taken, we vergaderen wandelend met de hond of doen even een boodschap. Om die verloren tijd in te halen, verlengen we dan de werkdag. Gek, want op kantoor zijn mensen ook niet de hele dag productief. Het schuldgevoel weegt thuis wat zwaarder’.

Een onmogelijke balans

Balans verondersteld twee gelijke gewichten. Het is maar de vraag of daarvan bij werk en privé sprake is. Werken doet de gemiddelde Nederlander zo’n 70.000 uur in een heel mensenleven. Uitgaande van 8 uur slaap per dag hebben we gedurende dat werkzame leven nog zo’n 116.000 uur voor “prive”. Om écht in balans te zijn zouden we dus juist wat meer moeten gaan werken. 

Maar werken is ook eigenlijk veel fijner dan privé

We vinden een heleboel elementen van werken heel fijn. Werken leidt tot contact met anderen, erbij horen, structuur, ritme en waardering. En laten dat nou net basisbehoeften zijn van de mens. Voeg er een beetje vervulling en wat autonomie aan toe en het volmaakte geluk ligt voor de deur. In privé zijn er situaties denkbaar waar deze behoeften niet zo makkelijk vervuld raken.

Zonder gekheid; ikzelf kan deze dingen maar heel moeilijk van elkaar scheiden. Ik geniet van de kinderen, de kleinkinderen én van het werken aan onze website, ons boek en de trainingen en workshops van Brainconcept. ’s-Avonds werk ik nog wel eens een stukje uit en heb ineens een idee. En ‘s-ochtends vroeg als het stil is in huis geniet ik, werkend, met een kopje koffie. Ik voel me er prima bij. Ook al wordt me verteld dat ik op de balans moet letten en rust moet nemen.

Naar verbinding werk en privé

De mens heeft wel rust en regelmaat nodig. Het is natuurlijk onwenselijk om door te slaan in het een of het ander. Ik volg de lijn “geef me de baan die me past dan hoef ik geen dag te werken”. Bovendien heeft het werk mij er meer dan eens doorheen gesleept als het privé goed mis ging. Kortom die balans hoef ik niet, ik zoek de verbinding.

 

Praktische tips op weg naar verbinding werk-privé

Wat kun je doen om de verbinding te bewerkstelligen en een beetje regie te nemen? 

 • Stap 1. Nadenken over wat je belangrijk en leuk vindt.
  Neem eens tijd om op een rijtje te zetten wat je allemaal bevalt aan je werk, wat je ècht belangrijk vindt in privé en waar je je tijd aan gaat (wil?) besteden.
 • Stap 2. Communiceer!
  Maak duidelijke afspraken met jezelf, je gezin en je manager (het liefst in die volgorde).
  Er zijn meerdere stakeholders die aan je trekken, die verwachtingen hebben (terecht of onterecht) Wees dus maar heel duidelijk over je plannen en de tijd die je voor hen reserveert. 
 • Stap 3. Oefen discipline: regels instellen en volhouden.
  En als je dan bedacht hebt wat je wil en je hebt dat gecommuniceerd, hou je er dan aan. Organiseer je context zo dat je er zelf niet omheen kunt. 

 

Ik wens je veel verbinding!

 

"schaaaaaat... het eten is koud…"